Popis projektu

Pôvodný dom z päťdesiatych rokov minulého storočia stojí na kopci tesne nad mestom Lugano. So svojimi 1950 metrami štvorcovými, otvoreným výhľadom na mesto a jazero, záhradou s bazénom ju bolo potrebné vyformovať podľa ich potrieb.

Spolu so mnou bola priorita sťahovania stanovená v čo najkratšom čase, berúc do úvahy potrebu transformovať prostredie a materiály tak, aby ich prispôsobili potrebám a životnému štýlu rodiny.

Ako prvé rozhodnutie sme sa rozhodli presunúť kuchyňu z oddelenej miestnosti do obývačky. Do obytnej časti sa teda zaviedli potrebné potrubia, čím sa vytvorilo otvorené a príjemné prostredie. Myšlienka ostrova s ​​integrovaným stolom bola dlho víziou majiteľov, zlúčenie dvoch zväzkov presvedčilo aj architekta. Drevená doska stola podopretá štíhlou sklenenou nohou vytvára svetelný efekt, ktorý je v kontraste k celému objemu ostrova so silným, ale tenkým odsávačom.

Vchod charakterizovaný oblúkom zámerne udržiavaný tak, aby si pamätal pôvodnú éru domu, je osvetlený prísnymi tvarovanými stropnými lampami. Z chodby vidíte na obývaciu časť, kam nás vedie sprevádzaná teplou a jemnou šedou, ktorá vytvára obklopujúcu a tlmenú atmosféru. Dokonalý odtieň ako pozadie pre odvážnu pohovku s asymetrickými tvarmi inšpirovanými rovinami, typicky rozdelenú na polia a používanú na rôzne poľnohospodárske činnosti. Pod ním mäkký tkaný koberec z vlny.

Pred klenutým oknom je umiestnená čítacia stolička, ktorá pochádza z dánskeho slova, ktoré znamená „pokoj“. Kreslo spolu s opierkou na nohy vytvára priestor na relaxáciu a reflexiu a pozýva vás, aby ste sa ponorili do jeho kriviek a urobili si chvíľu pre seba. Na opačnej strane je biela knižnica, ktorá obsahuje knihy o cestovaní, varení a oveľa viac. Sieťová úprava okna dodáva miestnosti vďaka jej súčasnej tkanine jemnosť, bez toho, aby bránila výhľadu.

Stará kuchyňa nahradila herňu, ale inak pôvodný pôdorys domu zostal prakticky neporušený. Bola odstránená veľká skriňa na chodbe, ktorá blokovala priechod prirodzeného svetla, pričom pôvodné dvere z masívu boli ponechané. Rovnako ako oblúk, ktorý pripomína generáciu, v ktorej bol dom postavený.

Hlavná spálňa má veľké okno, ktoré zaplavuje miestnosť svetlom, a je prekrytá priehľadným závesom. Široký priestor určený na odpočinok, ktorý sa nebojí tmavých odtieňov sýtej zelenej. Neviditeľné dvere vedú do útulného priestoru domácej kancelárie. Postranná drevená komoda so zaobleným zrkadlom. Šatníková skriňa umiestnená na opačnej strane hrala medzi „plnými a prázdnymi“ dverami zeleného listu a lešteným reflexným sklom. Kartáčované parkety v naolejovanom dubu s jemným vybielením skrotia svetlohnedé tepelne ošetrené drevo a roztavia ich do jemných orieškových odtieňov. Luster vyrobený z prsteňov zdobených bublinami z jantárového skla dodáva nádychu tepla a previazanosti s posteľou z karamelových tónov, ktorá so zaobleným čelom pripomína zakrivenú stenu za sebou. Nočné lampičky z mosadze s červeným vedením sú nastaviteľné. Umelecké dielo charakterizované inštinktívnymi a prvotnými znakmi má názov Atlantída.

Spálňa pre brata a sestru je spoločná, keď sú malé, ale v budúcnosti budú môcť mať oddelené spálne, ktoré zaberajú súčasnú herňu.

Farba stien je svetlo modrá s dávkou zelenej, vďaka čomu je vhodná pre dievča aj pre chlapca. Šatníková skriňa s veľkými hravými drevenými gombíkmi na boku dverí má mäkký čalúnený panel s vreckami a na druhej strane čalúnený lavičný kontajner. Okno s policami na knihy pod nimi, na ktoré je ľahký prístup, je ozdobené bielym bavlneným závesom s farebnými bodkami.

Herňu zdobí les plný hravých postáv na nástennom papieri pripravenom na objavovanie pripomína biela tlačená opona. Písací stôl s praktickým obložením na stenu je vybavený farebnými policami a kontajnermi, ktoré sa dajú deťom ľahko premiestniť a sú určené na kreslenie a remeslá. Dve čalúnené stoličky s kolieskami ju robia dynamickejšou. Knižnica s výklenkom a úložným čalúneným rohom na sedenie s čalúneným chrbtom vytvára perfektné úkryty. Farebné podložky umožňujú hrať aj na podlahe.